2024-07-02

Från Köp ingen bro, till FAK Skånes depå.

”Vi flytt int´” säger norrlänningen. Men inte vi i FAK Skåne. Stora flytten från Köpingebro till Depån skedde torsdagen 27 juni. Dagen startade 08.00 i Depån. Lastning av hjälpmedel som batterier, kompressor, trossar, spänn-band startgas, bensin och diesel i dunkar, allehanda verktyg m.m. Det gäller att vara förberedd, överraskningar var väntade och deltagarna var på spänn.

”Vi flytt int´” säger norrlänningen. Men inte vi i FAK Skåne.

Stora flytten från Köpingebro till Depån skedde torsdagen 27 juni.

Dagen startade 08.00 i Depån. Lastning av hjälpmedel som batterier, kompressor, trossar, spännband startgas, bensin och diesel i dunkar, allehanda verktyg m.m. Det gäller att vara förberedd, överraskningar var väntade och deltagarna var på spänn.

Två större personbilar som kördes av Michael och Göran med inhyrda fordonstransporter (släpvagnar med tipp), vår egen lastväxlarbil med hyrt maskinflak och Per i förarhytten, två åkare med sina lastväxlarbilar anslöt. Så drog de alla i karavan mot Köpingebro vid halvnio-tiden.

Framkomna söktes samband med fanjunkare Johan Mård från MR S och planerna lades upp hur lastningen skulle ske, vilka fordon som FAK skulle få som gåva från försvarsmakten.

På plats fanns nu redan flera FAK-medlemmar med arbetshandskarna på, redo att gripa tag i flyttningsobjekten.

När startsignal gavs angreps Gälendewagen, BV206 och Tgb11. Batterier monterades, däck pumpades, drivmedel tankades och startnyckel vreds om.

Men det gick inte på det första försöket. Har ett fordon stått oanvänt en längre tid så krävs flera försök innan det släpper.

Fordon efter fordon kördes ut för lastning: Gälendewagen och TGB11 lastades på släpvagnarna och bandvagnarna på lastväxlarbilarna.

Det är en BV206 med flak på bakvagnen.
Här pågår nu lastsäkring så vi uppfyller regelverket för fordonstransporter.

Det blev lunch och man käkade hamburgare som Michael bjöd på. Det noterades också att det var årets varmaste dag i södra Skåne. Mycket vatten gick åt för de törstiga grabbarna.
Vi fick med oss en verkstadscontainer som lastas av på gården utanför depån. I den finns det värmeaggregat, eget elverk och kompressor för tryckluft. Naturligtvis arbetsbänk med skruvstäd, verktygstavla och smärgelmaskin. En mobil verkstad att ta med ut vid insatser.

Hela eftermiddagen och kvällen flöt en jämn ström på vägarna med flyttlass efter flyttlass. Det skymmer och depågården fylls på. För en del blev det en sen kväll. Håkan berättade att han inte kom i säng förrän två på natten.

Fortsättning följer med dag 2 inom kort.

 

Text och bild: Anders Kristiansen