FAK Blekinge räddar sjuktransporterna på Sweden Rock Festival

De uppdrag som man oftast förknippar vår verksamhet med är kriser som bränder, stormar och snökaos. Detta gör att det är lätt att glömma bort alla andra sammanhang där FAK kan göra stor nytta. Sedan flera år tillbaka har FAK Blekinge, med Rolf Svensson och Jonas Bärnheim i spetsen, skapat ett fantastiskt samarbete med organisationen runt Sweden Rock Festival. Som den inbitna hårdrockaren jag är kunde jag ju inte motstå frestelsen att göra ett studiebesök. Jag tog rygg på teamet en natt.

Tillsammans med Röda Korset utgör FAK Blekinge festivalens RESCUE-team. Röda Korset ansvarar för alla sjukvårdsinsatser och FAK sköter transporterna. Vilka skador och problem som festivalbesökarna drabbas av är mycket skiftande; allt från benbrott och huvudskador till svimningar och skavsår. FAK var på plats med två minibussar, en sjukvårdsinredd bandvagn samt rullstolar.

Uppdragen skiftar lika mycket som skadorna; transporter till sjukhus, hämta patienter inne på festivalområdet, skjutsa hem folk med stukade fötter mm. Vilket fordon som är bäst varierar ju naturligtvis men natten då jag jobbade användes alla varianter flitigt. Man jobbar alltid i team om två i varje bil. Teamet går i skift och finns tillgängliga dygnet runt. Det var ett riktigt härligt gäng som jag fick förmånen att jobba med. Det blev många skratt, en hel del bus och naturligtvis skarpt allvar där emellan. De som jobbar på festivalen får ingen lön men det utgår ett föreningsbidrag och alla FAK ́s omkostnader täcks. Men betalt fick man! I glädje och framför allt den oändliga tacksamhet som de man hjälpte visade. Uppdraget går mer ut på att vara medmänniska än transportör och detta känner jag är en viktig sak att komma ihåg när vi utför våra uppdrag. Även om vi ofta framför fordon så är det direkt eller indirekt människor vi hjälper i olika insatser. Att få bidra till våra medmänniskors trygghet är verkligen ett hedersuppdrag och det är med stolthet jag bär FAK ́s gula väst med RESCUE på ryggen. Stort tack! Jag vill rikta ett stort tack för att jag blev inbjuden att jobba med er i i FAK Blekinge. Det var så fantastiskt roligt och uppenbarligen gjorde jag en godkänd insats för nu är det bestämt att jag kommer ner och kör hela Sweden Rock-veckan 2020 om livet vill mig väl. Hårdrockare och FAK-are är en grym kombination! Vilka event finns på din ort där FAK kan bidra?

Elise Pavicic

Bli medlem

För endast 250 kr per år får du vara med och göra skillnad tillsammans med likasinnade från hela landet. Alla utbildningar är dessutom kostnadsfria och är berättigade till ersättning från Försäkringskassan.

Bli medlem

För endast 250 kr per år får du vara med och göra skillnad tillsammans med likasinnade från hela landet. Alla utbildningar är dessutom kostnadsfria och är berättigade till ersättning från Försäkringskassan.

Bli medlem
Jonas Bärnheim

Ledamot rikskårstyrelsen

Jonas Bärnheim
Mobil: 0708-33 12 62