Prova på för tjejer i Blekinge

Det var tjejer och bara tjejer som testade att köra bandvagn på FAK Blekinges prova på-helg första lördagen och söndagen i september. Plats: Rosenholm utanför Karlskrona.

De sex tjejerna utom en, hade aldrig tidigare suttit i en bandvagn.

  • Tjejer kör lugnare och säkrare, säger huvudinstruktören Fredrik Widebrant.

Kåren behöver också nya bandvagnsförare, främst för uppdrag mot Svenska Kraftnät och Trafikverket.

Det här är inte första gången FAK i Blekingen genomför en prova på-helg.

  • Det här är vår sjätte, säger kårchefen Jonas Bärnheim.

Det har på de första fem blivit fem bandvagnsförare med avtal till kårens uppdragsgivare.

Nyhetsbrevet tittar på uppvärmningen. Tjejerna styr bandvagnarna mellan koner på grusplanen. Framåt och bakåt. Det är tätt mellan konerna. Det går bra.

Moment 2 är lite knivigare, en slinga i terrängen. Den är stening och träden står på sina ställen inte mycket längre ifrån varandra än bandvagnen är bred.

Lina styr sin gula bandvagn. Natalie, andreföraren går framför och rekar framkomlig väg. Där är stenar, stenar som kan ge bandkrängning. Bandvagnen äter sig fram i skogen och kommer fram till ett riktigt brant stenparti. Hur ska det här gå? Men Lina ger gas och banden på bandvagnen driver. Bandvagnen är uppe.

Tillbaka till grusplanen. Nya förare i bandvagnarna. Ny runda.

Fredrik pratar med eleverna.

  • Om ni väljer att gå vidare mot avtal och central utbildning, så har ni efter denna helg en mycket bra grund att stå på. Ni har koll på både körgård och grunderna i terrängkörning, säger han.

Fem timmar efter inryck har tjejerna kört en krävande slinga i skogen.

  • Jag har i mitt tidigare liv inte tänkt på stenar. Men nu ser jag sten överallt. Sten som bandvagnen ska över, säger Natalie som har en sjukvårdsbefattning i Hemvärnet.

Marie, en annan av eleverna gillar helgen.

  • Kul! Särskilt slingan.

Alla elever på provapå-helgen tycker att det är ett bra sätt att använda en lördag och söndag. Nu är frågan: Hur många ska gå hela vägen och teckna avtal?

Bli medlem

För endast 250 kr per år får du vara med och göra skillnad tillsammans med likasinnade från hela landet. Alla utbildningar är dessutom kostnadsfria och är berättigade till ersättning från Försäkringskassan.

Bli medlem