Transport för kris på övning söder om Skellefteå

FAK i Skellefteå/Norrbotten har haft övning i transport med lastbilar och att lasta och lossa. Övningen startade vid Anderstorps gymnasium, transporttekniska programmet som för övningen hyr ut fordon.

För Nyhetsbrevets utsände blir ett äntligen! Äntligen åka lastbil! Jag sitter bredvid kårchefen och MTE-chefen Klas Göran Asplund i förarhytten, kurschef i dag och imorgon. Vi styr via småvägar mot Robertsfors. I övningsspelet har Länsstyrelsen stängt av E4:an mellan Bureå och Lövånger. Det blir åtta mil mot koordinater på kartan.  Fyra andra lastbilar är också på väg, tio medlemmar sätter denna helg på krisberedskap.

 

Övningen börjar i lektionssal där Klas Göran delar ut kartor och koordinaterna. Medlemmarna ritar in delmålen och målet. Rutter skrivs in. Ut i den friska höstluften: Lastbilarna får last, sand, trä och en hjullastare. Det går smidigt och friktionsfritt. Utbildningsansvarige Robert Broman kollar att allt går rätt till. Robert jobbar också på gymnasiet och leder dessutom förarprov. Han berättar om samarbetet mellan gymnasiet och FAK här intill.

 

Vi åker genom norrländsk höst när den som bäst, vintern ska snart komma men nu är det barmark, röda björklöv och ett Burträsk som lyser. Framme i utkanten av Robertsfors samlas medlemmarna i lastbilarna. Hjullastaren sänks. Stefan Thyni lossar skopor från Klas Görans lastbil. Mikael Bohm, ny medlem som vi presenterar i en ruta, lossar och lastar timmer. Det är första gången han gör det, men det går bra.

 

Ulf Andrén växlar flak och han gör det med centimeterprecision. Alla är igång. Vi avslutar och åker till Överklintens Kvarn vid Rickleån som blivit ett hotell, bastu, middag och teorilektion.

 

Söndag, andra dagen bär det tillbaka mot Skellefteå via småvägar och via kartan. Lastbilarna tankas och rengörs. Ulf går igenom reseräkningar och så fyller medlemmarna i den obligatoriska kursutvärderingen.

 

Det var en rolig övning också för Nyhetsbrevets utsände!

Bli medlem

För endast 250 kr per år får du vara med och göra skillnad tillsammans med likasinnade från hela landet. Alla utbildningar är dessutom kostnadsfria och är berättigade till ersättning från Försäkringskassan.

Bli medlem